понеделник, 26 юли 2010 г.

Калейдоскоп



„Мразя бежово-блудкавите-заблудено-изгубени души. Казвам души, а не човеци. Защото човеците имат цвят. По цвета ще ги познаеш, че са човеци. Празните души нямат мирис и цвят. Те са призрачни и болни от самота. Но все гледат да се присламчат, залепят слузестата си безформеност до някоя цветна особа. За да откраднат нюанс поне.”
Ваня Гайдарова





Обичам си света на сенките, сестрице. Всъщност – обожавам го. Това е друг мой свят. Различен от нощта. И въпреки прозрачно-призрачните му селения, в него не допускам блудкажно-бежово-безцветно-лигаво. Това е мястото, на онова безвремие, в което пречистени в греха души се скитат безпризорни… преминали през тайни или явни сблъсъци със светостта на своето падение… там някъде в хаоса на сътворението, където е и моята душа. И все едно дали е тя пречистена в греха или греховна…

Едно е вярно – безпризорна е!

И продължава да се сблъсква със святост или пък падение. И не промива нараненото коляно от поредно падане – то просто става част от колорита й. Понякога се случва някой червейоподобен да припълзи подмолно, оставящ слузестата си следа. Тогава идва огънят, за да пречисти всяка фибра, а щедрата вода насища пак нюансите със цвят. Вълшебна е нощта в света на сенките. На тези сенки, само птица им минава път. И всяка твар нищожна, пред тях се чувства дребна и излишна, и мъртво раждана… Лишена от възможността да впие слузестото си безформие и да се храни с цвят.

Цветът е дар.

1 коментар:

  1. Pazi se sestro ot 4erveiopodobnite sluzesti i bezformeni.Te sa nai-byrzo adaptira6ti se kym vsqka sreda.Dori nqma i da gi useti6 kak se vpivat i piqt ot teb ejesekundno.Znam 4e si setivna i sveti6 dori v cveta na senkite,no imenno tam e opasnostta.Sveti6 ..........i te te vijdat,a ti ne.
    Pri sledva6tiqt polet v bezdanata slagai o4ila za no6tno vijdane.

    ОтговорИзтриване